RSS Feed

Talvi on talvi Amerikassakin

0

helmikuu 2, 2019 by Devilsusi

Aika menee kun siivillä kun on tekemistä. Ja talvi on talvi joka puolella, olipa olosuhteet millaiset hyvänsä. Ja mitä näitä muita kliseitä nyt olisi. Mutta nuo molemmat on ihan totta ainakin itselläni. Talvi tosin poikkeaa tästä 2019 talvesta Suomessa, missä on enemmän lunta ja kylmempää kuin vuosikausiin tai miesmuistiin, joka heikkenee näin viidenkympin kynnyksellä huimaa vauhtia.

Kaliforniasta on tullut tässä kahdeksassa kuukaudessa oikeastaan ihan koti. Uusi normaali sanoisin. Osaa asioista ei enää osaa ihmetellä ja moni asia tuntuu tosi arkipäiväiseltä. On jännittävä huomata että koska tietää että jo tämän vuoden lopussa muuttaa takaisin Suomeen, niin alitajuisesti on ikäänkuin countdown takaraivossa mutta samalla viikot ja kuukaudet hurahtaa nopeammin kuin toivoisin.

Paljon on ehtinyt nähdäkin, Washington D.C., Palm Springs, Los Angeles, Hollywood, NHL-otteluita ja yksi NBA-ottelu nähty sekä runsaasti uusia tuttavuuksia sekä oppia opiskelusta. Ehkä itselläni ja perheellä on arjen suhteen sellainen pieni negatiivinen asenne, kaipaamme monia asioita Suomesta ehkä enemmän kuin mitä osaamme arvostaa hyviä asioita täällä. Siksi ajattelin kirjata nyt muistiin pelkästään niitä tosi hyviä tai parempia juttuja Suomeen verrattuna.

Jo aiemmin olen todennut, että löydän helposti monta syytä miksi tämä maa (ja erityisesti osavaltio) on taloudelliselta dynamiikalta niin ylivoimainen. Se on asennetta, pelottomuutta, tahtoa, kovaa yrittämistä ja työtä sekä kaikkia niitä edellytyksiä ja premissejä mitä valtio mahdollistaa. Aika harva ihminen odottaa tai turvaa oman hyvinvointinsa hallinnon tai kunnan vastuulle. Se on tietenkin selvää, koska peruspalveluiden taso on selkeästi alhainen. Niitä toki on tarjolla, tämä on väärinkäsitys mikä monella Suomessakin on. Mutta niiden taso on sellainen, että se houkuttaa ottamaan itse vastuuta omasta elämästä.

Koulutuksesta ja sen saavutuksista ei USA voi olla niin ylpeä kuin Suomi. Ainakin jos katsoo PISA-tuloksia. USA ei ole kehnosti menestynyt, mutta on joka saralla (science, math, reading) Suomen alapuolella tilastoissa. En tiedä niistä mutta sekä omista postgraduate -tason opinnoista, että yhden middle-school ja yhden high-school oppilaan kokemusten perusteella ihmettelen hieman tuloksia. Jokainen opinahjo nimittäin vaatii oppilaalta runsaasti työtä, omaa ajattelua sekä kannustaa olemaan utelias, avoin ja – peloton. Kyllä, peloton. Sillä tarkoitan avointa käyttäytymistä sekä opettajia että kanssaihmisiä kohtaan. Kysyn koska en tiedä. Mitä tarkoitat sir, en tajunnut.

Olen saanut itse opiskella monipuolisia Business Schoolin aineita ja täytyy sanoa että vaikka tahti ja määrä on kova, olen nauttinut lähes joka päivästä. Joissakin opiskeltavissa asioissa näkyy sävy- ja painotuseroja Suomeen verrattuna, mutta perusasiat lienevät samoja. Veroja ja hallintoa kohtaan tunnetaan suurta epäluuloa ja niitä halutaan suorastaan välttää. ”Älykäs verosuunnittelu” on täällä ihan oma juttunsa, Suomessa olisit todennäköisesti tutkittavana samoilla metodeilla.

Ilmasto – no yksi talvi voi jäädä väliin ilman luntakin. Ei täällä helteitä ole talvella mutta sellainen Suomen kesäkeli on joulusta lähtien ollut. Ihan mukavaa, iho ei kuiva ja samoilla vaatteilla pärjää vuoden ympäri. Ihan bon.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

31 − = 30