RSS Feed

Rutiineja Golden Statessa

0

syyskuu 8, 2018 by Devilsusi

Yli kolme kuukautta jo takana ja aika menee kyllä kuin siivillä. Liikennemerkit alkavat näyttää jo normaaleilta, kauppojen valikoima ja autot teillä niin ikään. Mutta aika montaa asiaa edelleen saa ihmetellä. Entistä vahvemmin on käsitys, miten toisaalta suomalainen yhteiskuntajärjestelmä on toimiva ja toisaalta miksi USA on maailman yksi harvoista ”supervaltioista”.

Itse opiskelen täällä ja sitä kautta käy ilmi hyvin kilpailuasetelma ja samalla halu menestyä ja tehdä kovasti töitä täällä syntyneillä ihmisillä on. Kova työnteko ja pelottomuus sekä avoimuus kohdata haasteita on silmiinpistävää. Sellaista ehkä toivoisi kotimaahankin. Avoimuus, uteliaisuus ja ystävällisyys on ihailtavaa. Ihmiset ovat joko aidosti hyväntahtoisia tai ainakin esittävät sellaisia. Vihaisia, tylsiä, ilkeitä tai luotaantyöntäviä tapaa harvoin. Asiakas on kuningas melkein missä vaan. Siis todella on. Toisaalta joskus asioiden hoitaminen kuitenkin on hi-das-ta, byrokraattista ja follow the rules -periaatteellista.

Ruokakulttuuri on ihmeellisen kehnoa. Oikein hyviä ravintoloita (ainakin täällä Montereyn niemimaalla) on harvassa. Kauppojen tarjontakin on ehkä hieman tylsää. Eikä Kalifornia tosiaankaan mikään halpa osavaltio ole, on tietenkin samalla maailman viidenneksi suurin talous jo itsessään.

Malttia ja sinnikkyyttä tarvitaan monessa asiassa. Kuluttajansuoja ei ole samanlainen kuin Suomessa ja mitään poikkeuksia tai säälietuja ei tunneta. Jos olet tehnyt huonon valinnan ja kadut sitä myöhemmin, joudut maksamaan. Trust me, I know that.

 

Mutta sitten – ilmasto, luonto, palvelualttius ja niiden saatavuus. Siinä on hienoja puolia. Opetuksen taso ja tinkimättömyys tehdä huolella. Ihan hyviä asioita reppuun jää. Katsotaan miltä tuntuu kun sisäinen kello alkaa muistuttaa syksystä mutta sää pysyy kesässä. Siitä myöhemmin.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 2 = 2