RSS Feed

Uskosta uskontoon

0

syyskuu 12, 2016 by Devilsusi

Viime aikojen uutisoinnissa – sekä mediassa että näkemissäni some-feedeissä – on keskusteltu kirkon vihkioikeudesta ja erityisesti siitä, tekeekö joku pappi vastoin työnantajansa ohjeita vihkiessään samaa sukupuolta olevat henkilöt kirkossa avioliittoon. Mielipiteet ovat luonnollisesti puolesta ja vastaan sekä siltä väliltä. Osa pystyy keskustelemaan aiheesta jopa kiihkottomasti, mutta valtaosalla mielipide on aika kiihkeä ja vankkumaton. Asetelmista ei helpolla luovuta ja oma kanta ei vaihdu helposti.

Ei ole juurikaan merkitystä, mitä mieltä itse olen koko tuosta aiheesta. Tai oikeastaan itselleni koko asetelma on minulle ihan se ja sama. Koko viitekehys ei voisi vähempää minua kiinnostaa, se johtuu juuri tuosta kirkon mielipiteestä. Uskonnosta. Tai niistä merkeistä ja ilmentymistä, joita uskonnoiksi kutsutaan.

Uskonnot ovat aikaansaaneet enemmän sotia ja väkivaltaa, kuin mikään muu yksittäinen tekijä – edes raha – koko maailmanhistoriassa. Ihmisiä on sorrettu, riistetty, alistettu, murhattu ja toisaalta ylistetty, nostettu jumalallisiin asemiin, kiitelty ja palkittu uskonnon ansiosta tai sen johdosta. Uskonnot ovat mielestäni epäonnistuneet yrityksessään koota yhteen samoihin jumaliin ja voimiin uskovien ihmisten joukkovoiman. Se mahdollisuus ja positiviinen vipu, mikä parhaimillaan kollektiivisella uskolla voisi olla, ei näytä toteutuvan uskonnon harjoittamisella.

Uskominen johonkin on tärkeää. Luulen, että jokainen ylläpitää jollakin tasolla uskoa johonkin. Siis kaiken rationaalisen ajattelun keskelläkin usko on luottamusta johonkin sellaiseen, mitä ei itse usko hallitsevan. Uskoa johonkin sellaiseen, josta on hyötyä. Silloin se antaa voimaa. Usko hyödyttömään tai huonoa vaikutusta antavaan ei ole uskoa. Se lienee enemmänkin pelkoa.

Ajattelen siis, että kaikki yritykset yhdistää uskovia tai kirjoittaa uskosta yhteinen dogmi, johtaa rakenteisiin ja toimintamalleihin, jotka eivät kuitenkaan positiivisella tavalla pysty yhdistämään kaikkia. Yhden uskosta tulee monien satu. Meneillään oleva tulkintaerimielisyys muun muassa tuosta vihkimisasiasta paljastaa raadollisella tavalla uskonnon rakenteelliset heikkoudet. Täysin tulkitsematonta oppia ei liene mahdollista aikaansaada ja lopulta näkemyserot johtavat riitoihin ja vielä hallitsemattomampiin tekoihin. Ei siis varsinaista alkuperäisen uskon sanoman vahvistusta.

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

99 − 93 =