RSS Feed

Takinkääntöä

0

kesäkuu 27, 2016 by Devilsusi

Takinkääntö on nimitys, jolla tarkoitetaan henkilön – yleensä poliitikon – poliittisen mielipiteen tai toimintalinjan äkillistä tai muuten dramaattista muutosta, erityisesti periaatteellisessa kysymyksessä (wikipedia). Määritelmässä on selkeästi negatiivinen sävy ja useimmiten takinkääntäjäksi juuri nimitellään ihmistä, jonka teko ei ansaitse kunnioitusta. Harvemmin tulee kuitenkaan ajatelleeksi että onhan takinkääntäminen usein myös viisasta.

Tietenkin jos ilmaisee julkisesti mielipiteensä tavalla, miten ei oikeasti ajattele, vaan tarkoitushakuisesti tahtoen enemmän arvonantoa, ääniä, kannatusta tai rahaa ja sitten vaihtaa ”saannon” jälkeen kantansa, on kyse negatiivisesta takinkäännöstä. Mistähän tuokin sanonta muuten on saanut alkunsa….

Mutta mielipiteen vaihtaminen ei ole mielestäni koskaan negatiivinen asia. Se voi perustua täysin uusiin tietoihin itsestä, ympäristöstä, asioihin vaikuttavista tekijöistä tai ajasta. Otetaanpa vaikkapa julman esimerkin kautta. Ajatellaan henkilöä, joka ei koskaan käytä pyöräilykypärää. Sanoo aina kaikille, että ajaa niin varovasti, että ei hänelle voi mitään käydä ja lisäksi ajettavat matkatkin ovat lyhyitä. Sitten eräänä päivänä henkilön lähiomainen jaa kotipihassaan auton alle ja menehtyy päävammoihin. Ei ole kenenkään mielestä negatiivinen asia, että henkilö käyttää siitä lähtien pyöräilykypärää.

Tieteentekijät osaavat suhtautua niin ikään kiihkottomasti mielenmuutoksiin. Varsinkin silloin, kun ne perustuvat faktoihin, ei tuntemuksiin. Rehellinen ja objektiivinen ihminen ei rakastu liikaa tämän päivän faktoihin – eikä myöskään omiin mielipiteisiinsä – koska ymmärtää sen että niihin kahliutuminen on paitsi tyhmää, joskus myös kallista.

Varaan siis itselleni oikeuden olla tästä juuri kirjoittamastanikin eri mieltä myöhemmin. Kannat ja näkökulmat muuttuvat ja hyväksyn sen. Pitkin hampain.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 4 = 5