RSS Feed

Neofobiaa ja rajojen ylittämistä

0

kesäkuu 12, 2016 by Devilsusi

Katsoin mainion videon rajojen ylittämisestä, https://www.youtube.com/watch?v=0elycSPe0ew. Tuo hauskaksi esimerkiksi tarkoitettu pätkä pitää tietenkin sisällään suuren opetuksen. Usein asetamme rajoja toiminnallemme vain pään sisällä ja pelkomme perustuu siis omaan mielikuvitukseemme. Videolla muurahainen näkee edessään yhtäkkiä aivan ylipääsemättömän rajan aivan samalla tavalla kuin saatamme itse kokea toivottoman tuntuisia esteitä ja rajoituksia miettiessämme jotain haastetta. Uskallusta vaativat esiintymiset, uudet haasteet työelämässä – tai elämässä yleensäkin tai fysiikkaa koettelevat suoritukset edellyttävät aina jonkinlaisen rajan ylitystä.

Tuon pään sisäisen ja usein keinotekoisen rajan ylittämistä on toki helppo vähätellä, mutta ei se käskemällä tai kehoittamalla toki onnistu. Ei se onnistu lapselle eikä se onnistu aikuiselle. Tahdon tuohon suoritukseen pitää tulla itseltään. Pitää itse mieltää rajan keinotekoisuus ja tunnistaa, kuinka sen häivyttää mielestään. Synnynnäiseltä neofoobikolta – uuden pelkääjältä – se harvoin onnistuu. Ja toisaalta uteliaat, tiedonjanoiset ja kiinnostuneet ihmiset eivät kaikki edes tunnista moisia rajoja.

Helpon kuuloista, eikö? ”Kyse on vaan omasta mielikuvituksestasi”. Tätä samaa opetusta vanhemmat kertovat mielellään lapsilleen heidän kokiessaan erilaisia pelkoja nukkumaan mennessä. Mutta jokainen muistamme taatusti, miten olimme varmoja sängyn alla lymyävästä hirviöstä. Ja miten se ei päässyt kiinni, kun muisti vaan pitää jalat koukussa ja sängyn päällä.

Epäilen, että juuri kaikkea uutta pelkäävät – neofobiasta kärsivät, ovat myös kokeneita  asettamaan mieleensä keinotekoisia rajoja. Piirteissä on paljon samaa luonnetta. Joskus nämä piirteet ovat hyväksi – turvallinen vaihtoehto. Joskus ihan turhaa pelkoa, jolla patoaa omat kykynsä ja mahdollisuutensa perusteettomasti. Ja aina kannattaa kannustaa kaveria, jos näkee turhia pelkoja. Nimittäin noiden rajojen ylittäminen ja onnistuminen on todella palkitsevaa. Senhän me kaikki varmasti tunnemme ja tiedämme kokemuksesta.

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

71 + = 78