RSS Feed

Tyhmyydestä sakotetaan

0

elokuu 23, 2015 by Devilsusi

Tyhmyydestä sakotetaan. Aika vanha sanonta, joka mielestäni taas tulee osoittamaan voimansa. Ja se tulee tapahtumaan seuraavien lähivuosien aikana, jolloinka koko Suomen kilpailukyky laskee vielä entistä dramaattisemmin ja yhteiskunnan turvalliseksi koettuja rakenteita joudutaan purkamaan siten, että vaikutukset koskevat kaikkia.

Kyse on tietenkin siitä, että paljon toivottua yhteiskuntasopimusta ei syntynyt ja jo etukäteen hallituksen ilmoittamat kustannusvaikutukset toteutetaan leikkauksilla. Keino, joka oli ilmoitettu siis etukäteen tavoitteena kannustaa sopimuksen osapuolia ponnistelemaan pontevammin kohti tavoitetta. Ei auttanut. Nyt on käsittämättömän monessa suunnassa ymmärtämättömyyttä, ärtymystä ja jopa vihaa, koska 1,5 miljardia kaivetaan muualta. Vastuun kantaa hallitus tekemällä leikkauksia ja rakenteellisia muutoksia, jotka luonnollisesti vievät pois saavutettuja etuja.

Minun silmiini koko etukäteen laadittu iso suunnitelma suunnan käännöksestä sekä valtaosa suunnitelluista keinoista ovat aivan kritiikinkestäviä. Ne, jotka voittivat vaalit ovat velvollisia toimimaan. Ja toimet on suunniteltu sekä viestitetty. Mahdollisuuksia toimia eri keinoin on ollut olemassa, mutta ne eivät toteutuneet. On aivan käsittämätöntä, että tuottavuuden nousun eräs aivan keskeisin keino eli työllisen ajan pidentäminen, ei saa ymmärrystä. Vain siten yksikköhinnat laskevat ja Suomen houkuttelevuus nousee ja tänne on mahdollista saada investointeja, yrityksiä ja uusia työpaikkoja. Koska työpaikkoja ei synny muualle kuin yrityksiin. Julkinen sektori on edelleen liian suuri eikä sen tehtävä olekaan ensisijaisesti työllistää.

Olen itse hieman kummastellut sitä, että yhteiskuntasopimusta leimattiin yksinomaan työntekijöitä koskevaksi ja heidän asemaansa heikentäväksi. Siis tulkinta ei minua hämmästytä, vaan se, että sitä ihmetellään. Totta kai se on niin, että pääosin se tuottavuuden kasvu toteutetaan henkilöstön tuottavuuden nostolla. Yrittäjät ovat jo kaikkien lakien ja sopimusten ulkopuolella, joten sieltä on vaikea tehoja hakea. Sopimukset koskevat vain työntekijöitä ja siksi – totta kai – keinot kohdistuvat siihen porukkaan. Minusta tässä on sellaista vanhaa saavutettujen etujen puolustamista ja muodollista taistelua. Sokeuttakin. Ei tunnusteta tosiasioita tai omata realistista tilannekuvaa.

Olen itse virkamies, joten omat asiani työsuhteeni suhteen ovat varmastikin verrattain paljon paremmin kuin monella muulla. Olen silti ehdottoman valmis lisäämään omaa työaikaani tai lyhentämään lomaani sekä nostamaan eläkeikääni. Enkä ole mikään laupias samarialainen. Näen vaan tilanteen vakavuuden. Ja niin näkee moni muukin eikä taatusti ymmärrä suurmielenosoituksia leikkauksia vastaan. Ja tervetuloa – näihin ”kovapalkkaisiin” julkisiin hommiin voi hakeutua kuka hyvänsä ihan vapaaehtoisesti.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 1