RSS Feed

Virheitä ei ole – vai onko?

0

heinäkuu 30, 2015 by Devilsusi

Näin eräässä elokuvassa hiljattain kohtauksen, joka on jäänyt mieleeni pyörimään. Kaksi henkilöä kävi läpi jotain asiaa menneisyydestään ja tilanne päättyi väittelyn jälkeen toisen poistumiseen ja lauseeseen ”Virheitä ei ole”.

Pohdin tuota ajatusta monelta kantilta ja siinä on kyllä oma pointtinsa. En sano, että varsinaisesti olisin ihan eksaktisti samaa mieltä, mutta on siinä looginen puolensa. Siis että jälkikäteen usein virheiksi luokittelemat asiat eivät itse asiassa olekaan virheitä ollenkaan. Vaan jotain muuta….kokemusta, oppia tai jotain kasvattavaa. Jotain, mitä ilman et olisi juuri se mitä nyt olet. Se looginen puoli tässä ajatuksessa lienee juuri se, että eihän se asia useinkaan virheeltä tunnu juuri sillä hetkellä. Silloin se tuntuu juuri oikealta. Jälkikäteen asia näyttäytyy vaan erilaiselta.

Monesti kuuluu kysyttävän ”Mitä kadut?” tai ”Mitä tekisit toisin?”: Ja ihan yhtä useasti ihmiset vastaavat, että en tekisi mitään toisin. Teksin juuri samalla tavalla. Niistä asioista on ollut siis hyötyä, koska niin olisi valmis tekemään toisenkin kerran. Ei pidä ymmärtää väärin tätä; varmaankin vakavia rikoksia tehneet eivät niin sano. Mutta sellaiset mokat tai virhearviot tai sanomiset ja tekemiset, jotka ovat harmittomia, eivät olekaan varsinaisesti kai virheitä. Ne ovat oppia pääsääntöisesti. Kasvattavaa ja elämää rikastuttavaa. Onpahan muisteltavaa ja kerrottavaa.

Virheiden tekemisen pelko on huomattavasti elämää rajoittava asia. Useat meistä karttavat riskejä ja pelaavat mieluummin varman päälle, jotta virheitä ei syntyisi. Itse kuulun useimmiten tähän samaan joukkoon. Se kuitenkin on kai niin, että mitä suurempa riskiä arvioi, sitä suurempaa hyötyä on saatavissa. Siksihän niitä riskejä otetaan. Jälkikäteen osa tuntuu virheiltä. Etenkin jos jotain kamalaa tai haitallista on sattunut. Joskus jälkikäteen arvioituna näkee myös jotkin asiat virheenä, vaikka mitään merkittävää ei ole tapahtunutkaan.

Ei tämä mitenkään yksinkertainen asia ole, mutta olisi kai terveellistä oppia näkemään asioita ja kokemuksia enemmän virheiden sijaan oppina. Vaikka se voi vaikeaa ollakin. En kuitenkaan usko vanhaan sanontaan: ”Kun ei tee mitään, ei tee virheitä”.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

41 − 35 =