RSS Feed

Pyhä halutessaan, jalo mielestään

0

toukokuu 24, 2015 by Devilsusi

On aika tavallista olla profeetta vieraalla maalla. Tai opettaa kuinka pitäisi olla. Tai taivastella ja jeesustella muiden tekemisiä. Ja samalla unohtaa totaalisesti itsensä, omat tekemisensä tai tekemättä jättämisensä. Se on ihan inhimillistä. Oma narraatiomme aikaansaa tavan, että tekemisemme tai tapamme ajatella unohtuu, kun innostumme tai haluamme muille kertoa asioiden oikeat laidat. Tai olemme muuttaneet oman käsityksemme oikeista tavoista toimia tietyissä tilanteissa.

Tekopyhyys on oikeamieliseksi tekeytymistä jonkun määritelmän mukaan. Minusta se taas on sellaista vain silloin, kun ihminen tekee sen tietoisesti. Ajattelen, että usein tekopyhistely ja omien tekojensa ja ajatustensa kieltäminen ei ole tietoista. Ihminen selektiivisesti poissulkee itsensä käsitellessään oikeamielisyyttä. Alitajuisesti varmaan tiedostaa ristiriidan, mutta voimakkaan tahdon ja uskon välityksellä sitä vain unohtaa todellisen minänsä ajatukset tai teot. En tiedä mikä olisi oikea sana kuvaamaan tätä, koska se poikkeaa hieman varsinaisesta tekopyhyydestä.

Selvästi tunnistettavaa tekopyhyyttä on luonnollisesti esimerkiksi institutionaaliset tai yhteiskunnalliset ilmiöt. Vaikkapa amerikkalainen käsitys miehen ja naisen suhteesta ja kristillisyydestä sekä maailman ylivoimaisesti suurimman pornoteollisuuden keskittymä. Tai ristiriita terveysvalistuksesta ja pikaruokateollisuudesta. Yksilöissä tunnistettavaa tekopyhyyttä parhaimmillaan on vaikkapa tapamme arvostella harmaata taloutta ja veronkiertoa ja samalla vertailla viiden euron pizzerioitten ja Kotipizzan hintoja jeesustellen.

Tämä selektiivisen muistin tai oman tahdonvoiman aikaansaama tekopyhyys voisi olla vaikkapa tilannepyhyyttä. Siis kussakin tilanteessa ihmisellä on muuttuva käsitys oikeasta ja väärästä. Se oikea käsitys muuttuu toisessa tilanteessa vaan toiseksi. Eikä siinä ole mitään pahaa. Sehän on joustavuutta. Kyse on varmaankin siitä millaisissa asioissa sitä venyvyyttä hyväksyy ja harrastaa. Mutta onhan se kaikkiaan aika viisasta. Tilanteet ja asenteet muuttuvat, se on selvää. Tiedämme kaikki sen, että mikään ei ole ikuista. Tilannepyhä, vahinkopyhä, järkipyhä. Niissä on kaikissa parempi kalskahdus kuin tekopyhässä. Koska sehän ei ole järkevää, mutta ajatustensa muuttaminen maailman muuttuessa on.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + = 8