RSS Feed

Faktat kuolevat

0

huhtikuu 8, 2015 by Devilsusi

Ei kannata rakastua liikaa totuuksiin. Asioihin, jotka ovat nyt juuri ja tässä tosia, totuutta. Asioihin, jotka tuntuvat oikeilta. Asioita, jotka ovat mielestäsi ehdottomasti oikein. Tieteentekijät ja erityisesti tieteen historiantutkijat tämän jo tietävätkin. Vain harva totuus on ikuista, jos mikään. Uusi tieto tappaa vanhan totuuden tai faktan.

Silloin, kun kyse on vaikkapa nuoresta soveltavan tieteen alasta, tosiasiat elävät aika lyhyitä elämiä. Uutta tietoa tulee koko ajan lisää. Kaikki ei tietenkään korvaa aiempaa tietoa, vaan ehkä täydentää sitä. Tai perustuu sille. Mutta siinä tietenkin se vaara piileekiin. Perustaa jonkun asian aiemmalle, totuudelle pitämälleen pohjalle. Monet historian mullistavat keksinnöt ja löydökset ovat syntyneet toisellakin tavalla. On romutettu vanha tieto ensin tai ainakinn kyseenalaistettu se voimakkaasti. Siten on saatu uusi näkökulma ja uusi tieto, jota ei ennen osattu aavistakaan.

Maailma oli ennen litteä. Noituutta oli ja siitä pääsi eroon roviolla. Homous oli sairaus. Näitä riittää ja taitaapa aiheesta olla kirjallisuuttakin tarjolla. Jos soveltaa tuota samaa faktan kuolemisen periaatetta vaikkapa uskomuksiin tai luuloon, on näkökulma vielä armottomampi. Luulet asian olevan jotenkin ja sitten yhtäkkiä se ei olekaan. Uskot olevasi jotain, mutta et sitten olekaan. Pitäisikö sitten olla jotenkin varauksellisempi ja epäluuloisempi? Arvelet olevasi hyvä jossain, mutta et olekaan. Arvelet olevasti huono, mutta paljastutkin hyväksi. Parempi niin päin.

Ehkä periaatteen soveltaminen ei ole ihan niin yksinkertaista kuitenkaan. Parempi ehkä vaan ajatella, niin että ei koskaan sano ei koskaan. Juuri siksi, että se mitä nyt on ja ajattelet olevan myös huomenna, ei ehkä olekaan niin. Erityisesti, jos asia ei ole omassa vaikutuspiirissäsi. Silloin asia voi muuttua. Eikö kannata siis vaalia niitäkään? En tiedä. Ajatus menee jo monimutkaisemmaksi näin. No, ainakin se on faktaa, että faktat kuolevat. Niinkuin Neuvostoliitto teki.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 + 3 =