RSS Feed

Vaikeneminen on kultaa – ja muita älyttömyyksiä

0

maaliskuu 20, 2015 by Devilsusi

Sananlaskut ovat yksi varsin merkittävä osa kulttuuriperimäämme. Ne siirtyvät sukupolvelta toiselle ja niistä on tullut osa erilaisten tilanteiden sisäänrakennettua sanavarastoa. Vanhan kansan sanontojen tai sananlaskujen sisällöllistä merkitystä tulee kuitenkin harvoin mietittyä kunnolla. Tässä muutama esimerkki joistakin helmistä.

Vaikeneminen on kultaa. Mitä ihmettä? Kultahan on perinteisesti todella arvokasta ja vieläpä arvonsa ajassa hyvin säilyttävä. Sanonnan viesti on siis, että hiljaa oleminen on arvokas taito tai ominaisuus. Öööööö….missä tilanteessa näin on? Kirjastossa? Nukkuessa? Uidessa? Luulen, että tämän päivän perustaitoja on osata puhua ja ilmaista itseään. Vaikeneminen viittaa jopa tukahdutettuun hiljaisuuteen. Johonkin, että tekisi mieli puhua mutta on järkevämpää olla hiljaa. Ei ymmärrä.

Kell onni on, se onnen kätkeköön. Just. Siis vaikka kuinka tuntuisi hyvältä tai elämä hymyilisi, niin älä vaan näytä sitä. Kuulostaapa järkevältä, eikö?

Vanha suola janottaa. Mikä vanha suola? Entä uusi suola? Ymmärtääkseni suola on juuri niitä ainesosia, joita käytetään jopa säilyttämään ruoka hyvänä. Se ei siis muutu ajan kuluessa millään tavalla. Miten vanha voi siis erota uudesta. Ei ymmärrä tätäkään.

Työ tekijäänsä kiittää. Siis että muuta kiitosta tai kannustusta ei tarvitakaan, kunhan vaan tekee sen oman työnsä. Kukahan sillä mahtaa toimeen tulla? Harvassa ovat kaiketi ne kutsumusammatin harjoittajat, jotka vielä ilman palkkiota tai kiitosta pärjäävät.

Oma apu, paras apu. Jaahas. Tämä on myös aika kummallinen. Meinataanko tässä, että muiden apu on huonoa? Tai että paras tulla toimeen ilman mitään ulkopuolista apua. En tiedä kumpaa tarkoitus on, mutta molemmat aika erikoisia periaatteita. Mikään ei ole mukavavampaa kuin auttaa tai tulla autetuksi.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. No näinhän se varmaan on, jos alkaa maapalloa kiertämään samaa reittiä. Jossain vaiheessa lännestä tulee itä ja sitä rataa. Mutta muuten en ymmärrä tuota. Kai nyt taakse jätetty juttu jää taakse? Entinen työpaikka on entinen työpaikka ja niin edelleen.

Vie kuin pässiä narussa. En omista pässiä, mutta joskus sellaisen nähneenä narussa kuljettaminen vaikuttaa aika haastavalta. Sanonnalla on kuitenkin kaiketi tarkoitettu että joku asia on helppoa?

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

49 − = 45