RSS Feed

Musta joutsen

0

helmikuu 24, 2015 by Devilsusi

Musta joutsen -määritelmä tuli yleiseen tietoisuuteen viimeistään 9/11 WTC -iskujen jälkipuinnin yhteydessä. Terrori-isku, joka toteutettiin ohjaamalla matkustajakone pilvenpiirtäjään oli täysin odottamaton ja ennalta-arvaamaton. Ihan niin kuin oli myös ensimmäinen havainto joutsenesta, joka ei ollutkaan valkoinen, kuten aina oli luultu. Siitä määritelmän nimi tuleekin. Mustan joutsenen käsite on kiehtova kokonaisuus ja siihen liittyvän tutkimuksen pioneereja on Nassim Taleb, entinen matemaatikko ja optiomeklari joka on tutkinut aihepiiriä ikänsä ja jonka kirjoittama kirja ”Musta joutsen” on lukemisen arvoinen.

Musta joutsen -määritelmällä tarkoitetaan siis jotain erittäin epätodennäköistä tapahtumaa, jolla on kolme luonteenomaista piirrettä: 1) se ei ole ennustettava, 2) sillä on suuri vaikutus ja 3) sille pyritään aina löytämään joku selitys, jonka ansiosta itse tapahtuma vaikuttaa vähemmän satunnaiselta kuin onkaan. Mutta miksi Musta joutsen ei ole sitten ennustettava? Tässä ajassa ja tilassa, missä maailma on täynnä dataa ja mallinnuksia. Voisi olettaa, että mikään ei tapahdu yllättäen.

Talebin mukaan syy siihen, että emme näe Mustaa joutsenta etukäteen on se, että meidät on johdatettu oppimaan yksityiskohtia, kun meidän pitäisi enemmän katsoa yleistä, suurta kokonaisuutta. Keskitymme asioihin, jotka jo tiedämme, ja yhä uudelleen jätämme tuntemattoman huomiotta. Sen seurauksena emme osaa arvioida tilaisuuksia, olemme liian alttiita yksinkertaistamiselle, narraatiolle ja luokittelulle. Minusta erityisesti narraation käyttö on meille kaikille hyvin yleistä. Siis osaamme kertoa menneet tapahtumat – hyvät ja pahat – tavalla, joka on meille itsellemme ja myös muille ihan looginen. Kehitämme tapahtumaketjun ja vaikuttimien jonon, joka selittää tapahtuman. Jälkiviisautta kansankielellä sanottuna siis.

Oman arvioni mukaan näitä satunnaisia ja odottamattomia Mustia joutsenia on hyvin erikokoisia ja -laatuisia. On selvää, että WTC-iskut, Neuvostoliiton romahtaminen ja vaikkapa internet ovat kaikille tuttuja ja täyttävät helposti edellä irjoittamani määritelmän Mustalle joutsenelle. Näen, että pienessä mittakaavassa näitä satunnaisia tapahtumia ilmenee kaikille ihan arkielämässäkin. Ei varmasti ehkä ihan niin dramaattisilla jälkivaikutuksilla kuin nuo mainitut esimerkit, mutta kuitenkin. Mietitäänpä vaikka työttömäksi joutumista. Tai toisaalta juurikin oikean työpaikan saamista. Sen oikean ihmissuhteen löytymistä. Tai sen oikean ihmissuhteen päättymistä ilman että itse vaikuttaa siihen. Kyse on siis erityisesti perspektiivistä. Siitä, kenen silmin asiaa katsoo. Minulle ei ole Musta joutsen se, että ajan broiler-kasvattamon ohi ja tiedän siellä lopetettavan päivittäin tuhansia eläimiä. Mutta sille eläimelle, joka on saanut 99 päivää lämpöä, ruokaa ja huolenpitoa, on sen sadas päivä Musta Joutsen: henki lähtee odottamatta.

Mietin vielä tuota jälkiviisautta, siis narratiivista otetta jälkikäteen kun se odottamaton on tapahtunut. Taitaa olla niin, että pitaisi aika nopeasti lopettaa pohdinta ja syiden etsiminen jollekin odottamattomalle. Jos kyseessä onkin siis Musta joutsen. On ajanhukkaa pyrkiä selittämään kaikkea. Vaikka se onkin vaikeaa ainakin tällaiselle logiikan ja luonnontieteen ystävälle.

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

32 − 28 =