RSS Feed

Ongelman tunnistaminen on muuten haastavaa

0

helmikuu 9, 2015 by Devilsusi

Einstein on joskus todennut, että jos hänelle annettaisiin 20 päivää aikaa ratkaista joku tietty spesifi maailmanloppua koskeva ongelma, hän käyttäisi 19 noista päivistä ongelman muotoiluun, formulointiin ja käyttäisi itse ratkaisun hakemiseen yhden päivän. Tässä on suurta viisautta. On osattava erottaa, mikä varsinainen ongelma on, ennen kuin alkaa omasta mielestään sitä haastetta ratkomaan.

Tähän ongelmaan törmää työelämässä todella usein. Mutta niin myös ihan arjessakin. Työelämän haasteita pyritään ratkomaan hyvin usein ryntäämällä mahdollisimman nopeasti työstämään ratkaisua esille tuotuun ongelmaan. Etenkin, jos kyse on asiakkaasta, jolle on luvattu jotain ja joka odottaa malttamattomana asian korjaamista. Käydään sammuttamassa pieni pensaspalo. Tämä johtaa monesti luuppiin, missä korjataan koko ajan pieniä virheitä kuntoon, mutta ei koskaan tutkita kunnolla syytä itse ongelmaan aiheuttajaan ja korjata sitä.

Kyse on useasti ongelman huolellisesta hahmottamisesta, formuloinnista sellaiseksi että on mahdollista määrittää sellaiset korjaavat toimenpiteet, jotka aikaansaavat mahdollisimman paljon korjausta ja hyötyä. Ei kannata paikata polkupyörän rengasta jos käytettävä tie on täynnä nauloja. Miksi tehostaa päätöksentekoprosessia, jos päättäjä ajattelee systemaattisesti ja aina eri tavalla kuin muu organisaatio? Miksi vaihtaa johtajaa, jos ongelma on henkilöstön osaamistasossa?

Ajattelen, että ongelman tunnistaminen korjaavia toimenpiteitä varten on yhtä tärkeää myös muun elämän osalta. Ennen kuin alkaa ratkomaan asiaa tai hyökkää ylipäätään ongelman kimppuun, on sitä tarkasteltava huolella. Mikä ongelma on? Näenkö oikein, kuulenko oikein, hyväksynkö ne? Olenko objektiivinen? Häiritseekö katsontaani joku mielipiteeni, joka hämärtää ongelman tunnistamista? Vai haluanko edes nähdä ongelman oikein?

Ongelman tunnistamista ja huolellista kuvaamista voi harjoitella. Se edellyttää ennen muuta itsensä kehittämistä tavalla, joka sen mahdollistaa. Rauhallisuutta, analyyttistä pohdintaa ja ajan ottamista. Ei suinpäin ryntäilyä eikä heti toimimista. Se on eri asia kuin intuition käyttö. Sillä on edelleen tilausta ja paljonkn mutta sekin voi perustua pohdittuun ja ajateltuun.

 

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 61 = 71