RSS Feed

Poikkeuksellinen sää ilahduttaa

0

heinäkuu 2, 2014 by Devilsusi

Koko kesäkuun Suomea ja lomalaisia hellinnyt sateinen ja kolea sää jatkuu edelleen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi. ”Vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmä säätyyppi hellii edelleen Suomea ja Skandinaviaa. Myös sademäärät ovat olleet ilahduttavan runsaita, eikä muutosta hetkeen ole tulossa”, toteaa Toni Liukkonen Ilmatieteen laitokselta.

Kesäkuun ja heinäkuun alun loma-ajakseen valinneet suomalaiset voivatkin olla tyytyväisiä tilanteeseen. Vuosikymmeniin ei ole saatu nautiskella tällaisesta ilmastosta. Säätyypin positiiviset vaikutukset ovat aistittavissa ihmisten kasvoilta kaduilla ja kaupoissa. ”Herääminenkin tuntuu niin erilaiselta, kun kuulee sateen ropisevan ikkunalaudalle ja toteaa lämpömittarin näyttävän +5 astetta”, tuumailee Irma Kokkonen Pitäjänmäestä. Kokkonen on tullut perheineen viettämään aikaansa kauppakeskus Jumboon, missä on tarkoitus täydentää lämpimien vaatteiden varastoa sekä maistella mansikoita kauppakeskuksen sisälle varta vasten rakennetulla keinotekoisella ulkoilmatorilla.

Torista onkin tullut todellinen vetonaula Jumboon, missä vaatekauppiaat hyrisevät niin ikään tyytyväisyyttään talvikauden vaatteiden myynnin käydessä kuumana. Myös sadevaatteiden menekki on ollut kovaa. ”Olemme joutuneet myymään eioota jo pitkään esimerkiksi kahluusaappaiden ja pipojen osalta”, kommentoi tilannetta Intersportin myymäläpäällikkö Esa Lapanen. Sään positiivinen vaikutus myyntiin ilahduttaa myös muiden alojen kauppaa asiakkaiden lämmitellessä sisätiloissa. ”Aina jotain ostetaan samalla kun täällä käydään lämmittelemässä”, huikkaa vantaalainen Anja Väisänen rutistaessaan kuivaksi pipoaan kauppakeskuksen eteisessä.

Kansanterveyslaitoksen erityistutkija Olli Östman pitää vallitsevaa lomasäätä todellisena onnenpotkuna suomalaisille. ”Tämä antaa jokaiselle mahdollisuuden tarkistaa omaa asennetta ja suhtautumistaan esimerkiksi eskimoiden ja valaiden elämäntyyliin. Vain harvat meistä tietävät kunnolla, millaisissa oloissa eskimot ja valaat elävät. Silti hyvin helposti olemme arvostelevat toisten tyyliä elää ja olla. Tämä on todellinen muutoksen mahdollisuus ja kasvun paikka”, Östmän päättää.

Myös terveysviranomaiset ilakoivat sään positiivisista vaikutuksista. ”Koskaan aiemmin emme ole nähneet näin terveen ja kalpean näköisiä ihmisiä rannoilla, jos niitä sinne on eksynhyt”, arvioi professori Kurt Lommo HUS:sta. ”Ihosairauksien määrä lähtee taatusti jyrkkään laskuun, mikäli säätyyppi muuttuu pysyvästi muutamaksi vuodeksi”.

Meteorologien pitkän aikavälin ennusteet tosin näyttävät, että säätyyppi olisi vaihtumassa elokuustaalkaen. ”Vaikuttaa siltä, että lämmin sää ja auringonpaiste olisivat syrjäyttämässä kylmän ilmamassan ja sateet”, toteaa Toni Liukkonen ja ennustaa pahimmillaan yli 20 asteen lämpötiloja ja jopa viikon sateetonta aikaa. ”Voi olla että Ilmatieteen laitos joutuu pitkästä aikaa turvautumaan säävaroitukseen”. Harvemmin käytetty varoitus on tarkoitettu kansalaisten turvaksi informoimaan mahdollisesta huonelämpötilan ylittävistä asteista ja vähintään kahden päivän pituisesta piinaavasta sateettomasta jaksosta.

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 + 5 =