RSS Feed

Onko naiseus heikompiosaisuutta?

0

maaliskuu 8, 2014 by Devilsusi

Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naisten päivää. Media ja erityisesti sosiaalinen media on luonnollisesti pullistellut aiheeseen liittyviä onnitteluja, aforismeja, kannanottoja ja kommentteja. Kohta 30 vuotta vietetty päivä on YK:n vahvistama virallinen juhlapäivä useissa maissa.

YK:n virallistamia teemapäiviä on kalenterissa vuodessa noin 120, joista vain noin 20 voidaan katsoa olevan jollain lailla vähempiosaisten tai vähemmistöjen asemaa käsitteleviä. Luulen, että molemmat luvut ovat muuten yllätyksiä useimmille. Tänään somessa on ollut aika paljon kommentointia siitä, että miksi erikseen naisten päivä tai missä sitten miesten päivä jne. Pidän aika outoina kommentteina näitä vaikka totta kai – naisten päivä on joka päivä. Mutta onko se jostain tai joltain pois, jos tänään huomioi jotenkin spesiaalisti naisia?

YK:n teemapäivien ja muidenkin vastaavien merkityshän on nostaa esille ryhmä tai asia, jossa tasa-arvo, onnellisuus, terveys tai joku muu asia ei ole enemmistölle arkea. No onko naisen asema ja naiseus sitten asia, josta täytyy muistuttaa? Mielestäni on. Meille suomalaisille naisen asema on ainakin virallisesti tasa-arvoinen, vaikka toki meilläkin on runsaasti esimerkkejä epätasa-arvosta. Mutta Suomi onkin poikkeuksellinen maa ja keikkuu erilaisissa tutkimuksissa ja selvityksissä aina kymmenen parhaan maan joukossa kun kyse on naisten asemasta. Silti; Suomessakin naisten asema miehiin verrattuna on koko ihmiskunnan ja jopa itsenäisyytemme mittakaavassa nuori asia. On vasta 150 vuotta kun naiset pääsivät isiensä holhouksesta ja sata vuotta siitä kun naiset ovat olleet yhteiskunnallisesti kelvollisia eli saivat äänioikeuden. Avioliitossa tapahtunut raiskaus kriminalitoitiin vasta 20 vuotta sitten ja papin ammattiinkin nainen hyväksyttiin vasta 25 vuotta sitten.

Onneksi tulevat sukupolvet pitävät Suomessa edellä mainittuja asioita jo ihan itsestäänselvyyksinä ja eivät toivottavasti kaivele historiaa todetakseen, miten häpeällisen huonosti asiat ovat olleet meilläkin. Mutta silti; Suomessa on asiat hyvin, niinkuin tietenkin monessa muussakin asiassa. Kaksi kolmasosaa maailman köyhiksi luokitelluista ihmisitä on naisia. Lukutaidottomuus ja ihmiskaupan kohteet ovat valtaosin naisille varattuja ”etuoikeuksia”. Vastaavia esimerkkejä ja tilastoja muuten riittää. Yäk!

Naisten päivän merkitys on erilainen eri maissa. Pidän aika pikkumaisena sitä, että täällä paheksutaan päivän erillistä korostamista ja närkästytään siitä, että miehet viettävät päivää vain yhtenä muista juhlapäivistä, joita naisella on. Siis tarkoitan syntymäpäivää, hääpäivää, joulua ja niin edelleen. Se, että ostaa ne vuoden ainoat kukkaset ja suklaat juuri naisten päivänä, ei ole häpeäksi. Olisiko se parempi, jos niitä ei ostaisi ollenkaan? Keneltä tai miltä se on pois, jos viettää sitä ”länsimaisen hapatuksen” tapaan? Toivottavasti jokainen mies ja nainen muistaa silti edes aika ajoin ajatella ja perehtyä päivän alkuperäiseenkin tarkoitukseen ja tarkastella asiaa myös maailmanlaajuisesta perspektiivistä. Eikä missään ole myöskään erikseen kielletty muuten että naisten päivä ei olisi myös meidän miesten päivä. Sitä voi viettää ihan joka päivä niin ikään.

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 6 = 12