RSS Feed

Samuli Putro – Taitekohdassa

0

maaliskuu 1, 2014 by Devilsusi

Samuli Putron neljäs sooloalbumi on hyvä. Sanottakoon se heti alkuun. Kokonaisuutena se ei ole loistavaksi nousseen edellisen Tavalliset hautajaiset -albumin veroinen. Mutta hyvä tämäkin on. Putrolla on ilmiömäinen kyky rakentaa yksinkertaisista elämän osa-alueista uskottavia tarinoita ja sovittaa ne tarttuviin sävellyksiin.

Levyn nimikkobiisi Taitekohdassa aloittaa albumin. Jännittävät sävelkulut biisin perusrakenteen taustalla sävyttävät tarinaa, joka alkaa treffeistä ja päätyy pohtimaan kahden ihmisen suhteen muodostumista.

Radiosoittoakin saanut aiemmin julkaistu single Kuka tahansa kelpaa on Putron oman luonnehdinnan mukaan ”eroottissävytteinen tanssibiisi aivojaan käyttäville ihmisille”. Menetetystä rakkaudesta kertova tarina on Putron soolotuotannon klassinen esimerkkibiisi. Hienoilla verbaailisilla oivalluksilla sävytetty sanoitus, jossa on tarttuva kertosäe.

Milloin jätkät tulee jysäyttää kitarariffillään eroon levyn muusta tunnelmasta ja vastaavaa tehokeinoa oli käytetty jo edellisellä albumilla. Putro hyppää kappaleen sanoituksessa  nuoren miehen tai pojan hahmoon kertomaan piilotettua tarinaa menneestä koulukiusaamisesta. Mutta onko kappaleen Sami juuri itse Putro?

Kellot kappelin muistuttaa sävellykseltään puhdasta amerikkalaista aikuispoppia. Bruce Springsteenmäinen kappale on tarinallaan outoa Putroa. Kertoja on jälleen vanha ihminen, mutta hautajaisiin nivottu tarina ei aukea vielä kolmella kuuntelukerralla.

Totutusta poiketen -kappaleessa Putro onnistuu rakentamaan jo aiemmalta levyltä tutun uskottavan alter egon. Tällä kertaa vanhan miehen kerronta on niin ikään uskottavaa ja kappaleen laukkaava komppi on hypnoottisuudessaan vangitseva.

Tämä on perhe on omituinen tarina sirkuksen nuoresta Esmeralda-tytöstä. Kiinnekohtaa tarinalle en tunne, eikä sitä välttämättä olekaan. Biisin pianokuvio on tarttuva ja sävel muutenkin oivallinen.

Haverisen tyttöjä -kappaleessa Putro hyppää jälleen nuoren naisen hahmoon tarinassaan. Tytön suhde isään lienee taustalla, vaikka varsinainen juoni ei aukeakaan. Sanavalinnat tekevät vaikutuksen ja itse kappaleen sävel on tarttuva.

Synnyin tahtomaan sut on upea viesti. Puhuttelevasta nimestä huolimatta kyseessä on mielestäni levyn ainoa täytebiisi.

Taximiesten unelmia on nouseva tarina, jonka meno tarttuu väkisinkin loppua kohden. Hyvin taitavasti rakennettu kappale, jonka tarina voisi olla kenen hyvänsä miehen sekavaa ajattelua muutaman tunnin ajalta.

Levyn päättää rakkauslaulu Älkää unohtako toisianne. Biisi vahvistaa Putron asemaa johtavana suomalaisena lyyrikkona. ”Vahvistakaa kakseutenne, olkaa usein käsikkäin” ja ”Kun äänenne sortuvat useista kohdista, löytäkää korjattavaa” ovat sanoituksen helmiä, joiden lausuminen Putron minimalistisella tyylillä on todella uskottavaa.

Levy vaikuttaa tyylillisesti samanlaiselta kuin edellinen albumi. Uskon sen myös noudattavan samaa kaavaa siinäkin mielessä, että levy maistuu paremmalta kuuntelukertojen jälkeen. Yhtään todellista heti hitiltä tuntuvaa siellä ei ole ja se lupaa hyvää levyn kestävyyttä ajatellen. Putro on myös artisti, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Kuulun joukkoon, joka nostaisi hänet suurempaankiin arvoon suomalaisissa musiikintekijöissä.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä Samuli Putron yhtyeen musiikilliseen taitoon. Von Hertzen Brotherista tutun Mikko Kaakkuriniemen vankka rummutus pohjustaa kokoonpanon tukevan soundin tälläkin levyllä. Levyn julkistamisesta Putro aloitti myös kevätkiertueensa. Keikalla käyminen on suositeltavaa, koska livesovitukset taatusti poikkeavat virkistävällä tavalla albumin versioista.

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − = 9