RSS Feed

Kharisma

0

helmikuu 19, 2014 by Devilsusi

Olen tässä aika ajoin mietiskellyt, mikä saa aikaan ihmisessä karismaa. Tai miten joku ihminen siis on useimpien mielestä karismaattinen ja joku toinen taas ei. Tunnistat karismaattisen ihmisen hyvin nopeasti ja jutellessasi tästä muiden kanssa, jakavat he myös tämän saman arvion. Millaisia siis ovat ne piirteet, jotka vaikuttavat tähän mielikuvaan?

Karismaattinen ihminen ei tietenkään voi olla kovin syrjään vetäytyvä, koska muutenhan tätä arviota ei koskaan pystyisi tekemään. Ihmisen on siis oltava asemassa tai tilanteissa, missä hän on altis arvioinnille. Lähes aina siihen liittyy myös jonkinlaista toimintaa, useimmiten puhetta tai ainakin äänenkäyttöä. Esittävä taiteilija voi olla karsimaattinen, mutta ehkä kaikkein helpoiten karismaa tuntuu olevan henkilöissä, jotka viestivät jotain. Usein omia ajatuksiaan tai omalla omintakeisella, vangitsevalla tyylillään jonkun toisen sanomaa. Ja varsin usein kyseessä on jotain johtamiseen liittyvää.

Historiassa karismaattisiksi henkilöiksi on luonnehdittu Aleksanteri Suurta, Hitleriä, John F. Kennedya ja muun muassa John Wayneä. Sotasankari, julma diktaattori, rakastettu presidentti ja tunnettu näyttelijä. Karismaattisuus ei ole kiinni siis toimialasta tai ammatista. Naisia luonehditaan jostain syystä harvemmin karismaattisiksi, mutta eiköhän vastaavan arvion voi tehdä esimerkiksi Kleopatrasta, Margaret Thatcherista ja vaikkapa Elizabeth Taylorista.

Tunnistamme omasta lähipiiristämmekin ihmisiä, joissa on runsaasti tai jonkin verran karismaa. Siis ne kaverit, joiden luokse ihmiset luontaisesti tuntuvat keräytyvän. Joiden luokse kokoonnutaan ja joille soitetaan. Joiden avatessa suunsa tarinoimaan, kaikki hiljentyvät. Vetovoimaa ja viehkeyttä. Tai jotain sellaista vertaisen joukossa erilaista tai kadehdittavaa.

Onko karisma sisäsyntyistä vai kehittyykö se? Sana karisma tulee kreikan kielen sanasta kharisma – jumalten antama lahja. Tämän määritelmän mukaan kyseessä olisi enimmäkseen synnynnäistä kykyä muodostaa yhteys ja vaikuttaa toisiin ihmisiin. Väitän, että useimmiten karismaattisiksi luonnehditaan ihmisiä, joilla on ihailtavia saavutuksia elämässään. Harvemmin karismaa tunnustetaan olevan niissä, jotka eivät onnistu tai ovat jopa epäonnistuneet elämänsä eri alueilla. Karisma on myös positiivinen ilmiö. Luin tosin väitöstutkimuksesta, missä karisman on todettu olevan myös negatiivista, siis vihamielisyyttä aiheuttavaa. Näinkin varmaan on, mutta useimmiten kyse ollee positiivisesta luonteenpiirteestä – jos se sellainen on.

Voiko karismaattiseksi kehittyä? En tiedä siitä, mutta ylipäätään oman positiivisen asenteen ja esiintymisen kehittäminen ei ainakaan vähennä karismaa. Muutenkin myönteisen elämänasenteen levittäminen ei liene pahaksi. Pitääkö karismaattiseksi pyrkiä? No eipä tosiaan. Sitä paitsi jos karismaattisuutta alkaisi esiintyä vertaisryhmässä paljon, sen merkityskin alkaisi vähentymään. Mutta kukapa ei pitäisi ajatuksesta olla pidetty, vetovoimainen ja ihailtu. Tai tietoisuudesta, että selkäsi takana sinusta puhutaan vain pääsääntöisesti hyvää.

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 2 = 6