RSS Feed

Miksi?

0

helmikuu 17, 2014 by Devilsusi

Miksi? Helpon kuuloinen kysymys. Lapsikin osaa ihan ensimmäisinä sanoinaan. Kysymys, johon ei voi vastata kyllä tai ei. Kysymys, jonka kysyjä tahtoo tietää aidosti jotain; saada selityksen. Oikeastaan ainoa hyväksyttävä vastakysymyskin on vaan ”Miksi ei?”

Jotkut väittävät että hyväksyttävä vastakysymys olisi myös ”Miksi kysyt?”. Ei se ole vastakysymys. Se on vastaus, jolla viestitään joko ylimielisyyttä tai pelkoa tai sitten ilmaistaan, että asian kysyminenkin on jo epäluottamuslause suunnastasi. Olet vihollinen.

Miksi on loistava sana. Sitä paljon käyttävä ihminen on kiinnostunut. Ja itsekin usein kiinnostava. Haluat kasvattaa henkistä pääomaasi, selvittää asioita. Ymmärtää, perehtyä, kyseenalaistaa, oppia, tulla tietävämmäksi, yhdistää asioita toisiinsa. Olet utelias. Ja uteliaisuus on hieno piirre.

Jos tarkastellaan kysymykseen vastaamisena pelkästään tosiasiallisiin seikkoihin pohjautuvana ilmiönä, kyse on tietenkin tiedon jakamisesta. Vastaaminen perustuu siihen, että asiasta tietämättömälle kerrotaan jotain sellaista, mitä hän ei todella tiedä. Siis vastaus on tosiasioita, tiedettä, tapahtumien kulkua, ajan ketromista jne. Mitä tahansa tietoa tai sen luuloa, jota toisella on ja toisella ei.

Kiinnostavampi tarkasteltava ilmiö on kuitenkin vastaaminen kysymykseen miksi silloin, kun sinulta tivataan syytä käyttäytymiseesi. Syytä siihen, miksi toimit, niin kuin toimit. Uskon, että useimmiten ihmisen käyttäytymisen takana on joku looginen selitys. Se ei välttämättä näy heti eikä sitä tunnista. Mutta ei ajatteleva ihminen hallitsemattomasti toimi niin kuin toimii. No, ehkä tiede saattaa tuntea jonkun ”musta piste” -selityksen ihmisen hirveimmille teoille. Äkkipikaisuus, simissä mustuminen jne.

Silti – uskon että joku yksittäinen syy alitajunnassa tai tapahtumien ketju taka-alalla on vaikuttanut siihen miksi toimitaan siten kuin toimitaan. Sen sanominen, tunnustaminen, tunnistaminen saattaa olla kivuliasta. Kuulijalle ja sanojalle. On oltava rehellinen jos haluaa antaa oikean vastauksen. Toki voi valehdellakin. Valehtelu on ilmiönä kiinnostava myös. Mark Twain on sanonut, että on helpompi puhua aina totta, niin on vähemmän muistettavaa.

Asetat jostait syystä kysymyksen ”Miksi teit noin?”. Saat vastauksen. Suhtaudut kuulemaasi jollain tavalla. Simple as that. Mutta silti kaikki kolme vaihetta huomattavan tärkeitä. Kysyt syytä, vain koska toisen toiminta on joko epätavallista tai odottamatonta. Muutenhan et tietäisi. Saat vastauksen ja huomaat suurella todennäköisyydellä heti tai vähän ajan päästä oliko vastaus rehellinen vai ei. Suhtaudut vastaukseen jollain reaktiolla, riippuen tietenkin siitä uskotko vastausta vai et. Erittäin monimutkaista kaiken kaikkiaan, vaikka kysyminen ja vastaaminen on etukäteen ajatellen hyvinkin helppoa.

 

 


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 38 = 48