RSS Feed

Minä olen riittävä

0

helmikuu 4, 2014 by Devilsusi

Se tunne, kun vuorokaudessa pitäisi olla 30 tuntia ja viikossa 10 päivää. Tai lompakossa 1000 euroa sen satasen sijaan. Tai kellon olla vasta yksi kun se onkin jo neljä. Kun olisikin vielä viikko aikaa, mutta deadline onkin jo huomenna. Tuttuja tuntemuksia monelle. Yksittäiset esimerkit eivät jokapäiväistä elämää juurikaan heilauta, mutta joillekin ihmisille noita ei tarvitse olla kuin kaksi niin se alkaa jo tuntua jonolta , joka vain pitenee ja pitenee.

Riittämättömyyden kokonaisvaltainen tunne, voimattomuus ja epätoivon siemen, mikä tuohon tunteeseen kuuluu, on aika hallitseva. Osa ihmisistä ei edes tunnista – tai ainakaan hyväksy – tuota tunnetta, ihmistyyppi, joka on ihan mukavuusalueellaan toisen mielestä täydellisessä kaaoksessa ja hoidettavien asioiden sekamelskassa. Mutta osa meistä kokee helpommin riittämättömyyttä ja sen seurauksena voimattomuutta tarttua sitten edes niihin helppoihin juttuihin.

Erilaiset elämänhallinnan neuvojat ovat patentoineet lukuisia ohjelmia ja opuksia, millä riittämättömyyden tunnetta hallitaan ja elämänlaatua parannetaan. Taatusti niistä on joillekin apuakin. Osalle jo pelkästään niihin perehtyminen kasvattaa sitä samaa jonoa; ”pitäisi tuohonkin nyt perehtyä jne”. Sanonta ”On niin kiire, että joutuu juoksuttamaan polkupyörää, kun ei ehdi pysähtyä, nousta satulaan ja alkaa polkemaan.” kuvaa tilannetta varsin hyvin.

Elämään kuuluvat työn, perheen ja vapaa-ajan tekemiset voidaankin selättää opettelemalla ajan hallintaa erilaisin keinoin. Tai ainakin siinä oppii paremmaksi ja riittämättömyyden tunne tekemättömistä asioista saadaan vähenemään. Sitä vastoin hankalampi taklattava on sellainen riittämättömyyden tunne, mikä liittyy ihmisen itsetuntoon ja omaan uskoon siitä mihin pystyy ja mitä minulta odotetaan. Tässä on toki luontaisia ja synnynnäisiä eroja, jotka liittyvät geeniperimään ja varhaiskavatukseen. Kaikkia ”valuvirheitä” ei vaan voida korjata. 

Mutta kyllä ihminen voi kasvattaa itseään tai antaa muiden auttaa kasvattamisessa kohti parempaa itsetuntoa ja itsensä hyväksyntää. Itsensä auttaminen lähtee kuitenkin ympärillä olevista ihmisistä. Jos toistuvasti hakeutuu tai jopa oleskelee sellaisessa seurassa, mikä ei ole omiaan vahvistamaan sinua, on aika vaihtaa seuraa. Tai sitten pyytää seuralta apua. Mielestäni kenenkään ei pidä viettää aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät vilpittömästi ajattele parastasi tai ainakin hyvääsi. Jos kokee, että on kerjättävä huomiota, ”ostettava” ystävyyttä tai rakkautta, heittäydyttävä pelleksi muiden kustannuksella tai vaan tyydyttävä olemaan nurkassa muiden vallatessa estradin, kokee varmasti riittämättömyyttä ja heikoa itsetuntoa. Alkaa uskomaan itsekin paikkansa oleva viimeisellä rivillä.

Aidot ystävät, kollegat, lähimmäiset ja ylipäätään empaattiset ihmiset eivät kavahda pyyntöä tulla otetuksi paremmin huomioon. Jos kavahtavat, eivät kuulu enää siihen valikoimaan, kenelle soittaa seuraavan kerran. Naiivilla lapsenuskolla väitän, että enemmän kuin 80% ajattelevista ihmisistä kuuntelevat avatumisesi ja tulet paremmin huomioon otetuksi. Toki kysymättä jättäminen ja kyynärpäiden käyttö kohti eturiviä toimii sekin varmasti. Mutta sillä tyylillä tulee olla valmis vastaanottamaan hieman kolhuja, jolloin oma matka voi olla vaikeampi. Riippuu siis oman itsetunon ja riittämättömyyden tunteen tasosta. Eikä se ainakaan totaalisen introverteiltä ihmisiltä oikein onnistu siltikään.

Jos olet henkilö, joka ei kuvattuja tunteita koskaan koe, on hyvä miettiä, miten itse käyttäytyisi, jos apuasi pyydettäisiin edellä kuvatulla tavalla. Kuuluisitko siihen 80 vai 20 prosenttiin? Tai kuuluisitko siihen porukkaan, joka itseasiassa ei koskaan edes joudu seuraan, missä jonkun täytyy kokea kuvattua tunnetta? Silloin olet vahvassa joukossa. Saatat olla itse myötävaikuttanut tilanteeseen, missä joukko tai ystävyys tai parisuhde on niin terve, että eriarvoisuutta ei ole. Aikaansaat hyvää tuulta ja olet itsekin siis riittävä.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 + = 13