RSS Feed

Hei kuulkaa olen normaali

0

helmikuu 4, 2014 by Devilsusi

Uimari A-P Liukkonen keräsi ei ainoastaan urheilua seuraavan kansan, vaan uutisoinnista johtuen myös koko kansan huomion sunnuntaina ”tullessaan ulos kaapista”, kuten sanonta kuuluu. Uutinen ylitti kiinnostavuudellaan myös rajamme ja positiiviset kannanotot asian puolesta ovat olleet varauksettomia. Henkilönä Liukkoselle on nostettava hattua. Eläminen, oleminen ja harjoittelu tästä eteenpäin on erilaista kuin aikaisemmin. Mies on kiinnostava ja siitä johtuen hän saa kommentoida elämäänsä ihmisenä ja urheilijana taatusti enemmän kuin moni muu. Mutta toki hän tämän tiesi ennen sunnuntaita. Siksi arvostus onkin varauksetonta. Homouden tunnustaminen ei sinänsä ole mitenkään tavatonta, mutta kaikki ihmiset eivät vaan ole yleisen mielenkiinnon kohteena samalla tavalla kuin Liukkonen tulee olemaan.

Kiinnostava – ja ehkä hieman erikoistakin – on ilmiönä se, että itse asia saa kuitenkin valtavan paljon huomiota. Se kertoo tietenkin yhteiskuntamme (tai ainakin median) kypsymättömyydestä itse asiaan. Kun 24-vuotias kansallisen tason uimarimme nousee julkisen homouden ykkösairueeksi, on asian kypsymiseen tosiaankin vielä matkaa ja aikaa. Mutta pienin askelin tämäkin asia etenee. 208 cm pitkän uimarin askel on tässä tapauksessa ihan lilliputin kokoinen, mutta kuitenkin yksi ensimmäisistä toivottavasti rohkaisemaan muitakin asiaa pitkään pohtineita. Eri urheilulajien pukukoppihuhujen perusteella Liukkonen on tosiaankin oikeassa siinä, että ei suhteellinen homoseksuaalinen osuus urheilijoista ole yhtään sitä 5% pienempi mitä yhteiskunnassa yleensä. Silti vain promillen osa on uskaltautunut kertomaan asiasta.

Olkaamme silti onnellisia, että Suomessa asiasta kertominen julkisuudessa ja eläminen sen jälkeen on ylipäätään mahdollista. Länsimainen yhteiskunta on asiassa suvaitsevainen ainakin teoriassa, mutta Afrikka ja Aasia edustavat Venäjän ohella todellista pysähtyneisyyttä asiassa. Kuolemanrangaistukset ja pitkät vankeustuomiot puhumattakaan yleisestä syrjinnästä ovat alueilla edelleen arkipäivää.

Harva tulee uskaltamaan kritiikin osoittamista Liukkosen esiintulolle. En sitä tee minäkään, vaikka kyseenalaistuksellekin voisi tilaa olla. Populismin, julkisuushakuisuuden, sympatian hakemisen tai minkä tahansa muun syyn löytäminen ei olisi vaikeaa, mutta sen esittäminen julkisesti olisi riskaabelia. Toivon, että niitäkin tulisi, niin asia saisi myös keskustelun piirteitä varsinaisen ihailun lisäksi. Ei pitäisi olle syytä erikseen uutisoida, että joku on ihan normaali ihminen.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

27 − = 18