RSS Feed

Tieto ei ole luulon väärtti

0

tammikuu 31, 2014 by Devilsusi

”Luulo ei ole tiedon väärtti” sanotaan vanhassa sanonnassa. Siis mitä? Että luulossa ei olisi voimaa niinkuin tiedossa? Että tieto on luuloa oikeampaa? Että tietoon pitäisi perustaa? Sitähän sanonnalla kai alun perin ja yleiskielessä halutaan tarkoittaa. Yleensä sanontaa käyttävä näyttää joko opettavaiselta tai omahyväiseltä, koska tilanteeseen liittyy tyypillisesti luulon tai väärän tiedon oikaisu.

Korjataanpa käsityksiä nyt hieman. En vähättele tai kumoa tiedonkaan merkitystä ja voimaa ollenkaan. Ilman tietoa ei tietoisuutemme olisi sitä mitä se on. Ja koko olemassaolomme perustuu tietoon ja sen soveltamiseen. Mutta luulo – ehtymätön voimavara ja ikiliikkuja! Jos luulon saisi energiavarannoksi, olisi huoli globaalista energiavajeesta ratkaistu. Luulon avulla on vaikutettu lukemattomiin elämänkohtaloihin, yritysten onnistumisiin ja epäonnistumisiin, poliittisiin kysymyksiin, sotiin, iloon ja onneen, suruun ja murheeseen sekä tiedon ja älyllisyyden kehittämiseen.

Luulon teonsana – luuleminen – on ihmisen ajankäytössä todennäköisesti aikaavievempää kuin television tai muun median parissa vietetty aika. Luuleminen on myös mahtavaa. Sen avulla järkeillään, käytetään mielikuvitusta ja arvioidaan asioita. Luuleminen nostaa itsetuntoa ja kehittää arviointikykyä. ”Luulen olevani kärkikymmenikössä”, ”Luulen että tuo aika kyllä riittää jatkoon”, ”Luulimme, että maksat koko laskun”, vain esimerkkeinä siitä ajattelun ja pohdinnan määrästä mitä luuleminen aiheuttaa.

Luuloon liittyy paljon muitakin tuntemuksia. Useimmiten varmaan kyse on pelosta. Luullaan asioiden menevän niin, että käy huonosti. Tai ainakin sen huonomman vaihtoehdon tavalla. Jos luulee etukäteen käyvän aina hyvin, on suomalaisessa määrittelyssä haihattelija tai vähintään ei ole realisti. Se on kansanosamme ominaisuus. Positiivinen luuleminen on kuitenkin taito, jota pitäisi yrittää kehittää. Ihan täällä lumen ja jään keskelläkin. Olla välittämättä siitä että leimataan ärsyttävän positiiviseksi. Tämän muotoinen luulo on hyvää energiaa, pössistä jota ihminen tarvitsee saadakseen voimia viedä asioita siihen suuntaan kuin itseasiassa luulee ja haluaa.

Annetaan luulolle se arvo mikä sille kuuluu. Ilman luulemista ei olisi niin paljon kilpailua, yrittämistä, kehittymistä, innovaatioita, terapeutteja, oikeassaolijoita ja ties mitä. Luulemisen nostaminen yhdeksi perusarvoksi muiden joukkoon ansaitsisi oikeastaan kokonaisen kansanliikkeen. Luulen, että sille olisi tilausta.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 89 = 99