RSS Feed

Otan, siis ajan

0

tammikuu 30, 2014 by Devilsusi

”Alkoholi on osa arkeani. En näe mitään eriskummallista siinä, että aloitan aamuni alkoholilla. Ja päätän sillä myös iltani. Päiväni rutiinit hoituvat myös samalla polttoaineella. En näe mitään syytä muuttaa ohjelmaani, tekemisiäni, ajatteluani tai vastuitani siksi että otan alkoholia. Siksi liikun, työskentelen, harrastan, kannan vastuitani ja vietän päiväni humalassa. Siksi myös ajan autoa kännissä.”

Edellä oleva kappale on fiktiivinen, eikä perustu omaani eikä kenenkään tuttavani ajatuksiin. Se on arvaus, millaiseksi toistuvasti rattijuopumuksesta kärähtänyt ihminen voisi rehellisesti elämäänsä kuvata. Rehellisyyden nimissä hän varmaan avautuisi noin juuri siksi, että taustalla oleva ongelma on julistettu sairaudeksi. Se ikäänkuin antaa moraalisen hyväksynnän ongelmalle ja ihmiselle. Mutta teoille ja niiden seurauksille se ei anna hyväksyntää. Eikä rattijuopon pahimipia seurauksia kokeneelle tai nähneelle ole selitettavissä sanat hyväksyntä tai anteeksianto. Tai edes se, että puhutaan sairaudesta.

Älyllistä ajattelua soveltava ihminen tuomitsee rattijuopot aina, kun vahinko on tapahtunut. Kun on iso otsikko tai koskettava tarina taustoineen. Ja niin pitääkiin. On vaikea ymmärtää – yleisellä oikeustajulla – että kaikki käytettävissä olevat keinot rattijuoppuden kitkemiseksi olisivat käytössä. Vieläpä ihan ilmaiseksi ja polkematta kenenkään kansalaisoikeuksia. Jos nyt samoja kansailaisoikeuksia pitäisi saada nauttiakaan jos olet jo tuomittu asiasta.

Ei ole varmaa, pystyttäisiinkö seuraavilla tempuilla rattijuoppojen aiheuttamia kärsimyksiä vähentämään, mutta haluaisin kuulla hyvät perustelut miksi näitä ei kannattaisi kokeilla Suomessa: ajokortin peruuttaminen lopullisesti tai vuosien määräajaksi, auton lunastaminen valtiolle, oikeusasteissa rangaistusasteikon käyttöönottaminen skaalan yläpäästä, ja jo kerran tuomitulle auton haltijalle alkolukon pakollisuus.

Olen varma, että oikeusoppineet ja kansalaisen perusoikeuksia puolustavat tahot pystyvät ”hyvin perustein” alas ampumaan edelliset esitykset. Ja arvaan, että aika helposti. Mutta samalla luulen että listaa kannatetaan ”talonpoikaisjärjellä” laajastikin. ja lisääkin hyviä ehdotuksia löytyy taatusti. Olisiko aika kokeilla jotain uutta?


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

85 + = 86