RSS Feed

Ylimielisyyden ihanuus

0

tammikuu 29, 2014 by Devilsusi

”Älä turhaan mieti tätä, olen jo suunnitellut sen”, ”No voithan sinä sen katsoa, mutta se on kyllä jo valmis”, ”Mietipä nyt ihan ajatuksella, ei sitä noin voi tehdä”. Kaikki useimmille työyhteisöstä tuttuja lauseita. Lausahduksia, jotka kuullessaan tuntee ensin ärtymystä ja säikähdystä ja sitten ihmistyypistä riippuen joko hermostuu ja suuttuu tai sitten vetäytyy itseensä ja nostaa kynnystä tuoda mitään omia ajatuksiaan enää esille vastaisuudessa.

Kuinka helppoa onkaan musertaa ihmistä, antaa ymmärtää että olet väärässä tai väärä ihminen tuomaan ajatuksiasi esille. Ylimielisyys, arroganssi – ei ole synniksi perinteisesti laskettu, mutta on useassa yhteisössä koettu ongelma. Ylimielisyys kohdataan tyypillisesti tilanteessa, missä uudistetaan tai kehitetään tai kun joukkoon saapuu ”hiutale”, uusi ihminen. Ylimielisyyttä harrastava henkilö joko pelkää oman asemansa ja työnsä puolesta tai sitä että hänet huomataankin osaamiseltaan vajavaiseksi.

Omakohtaisista kokemuksista voin sanoa, että jos kuulut siihen ihmistyyppiin, joka melkein  menettää hermonsa ylimielisyyttä kohdatessaan, olet varsin vahva persoona. Ja vahvemmaksi kasvat, jos et niitä hermojasi menetä. Saat yliotteen. Vain olemalla itsesi ja perustamalla omat ajatuksesi faktoihin. Kyseistä asiaa saatat pystyä siten muuttamaan, mutta ylimielistä ihmistä tuskin. Antaa heidän olla vaan. Porskuttaa ylimielisyyden vajaassa altaassa. Ei sinne muita mahtuisikaan. Paitsi joku samaan heimoon kuuluva.

Olen tullut siihen tulokseen, että ei ylimielistä tarvitse ymmärtääkään. Ja pääsyy siihen on se, että useimmiten ylimieliset ovat jo kokeneita, jotka eivät ymmärrystä arvosta myöskään. Antaa heidän pitää käsityksensä omasta erinomaisuudestaan. Keskityt itse johdattelemaan ajatuksesi muualle ja olet vaikuttumatta ärsytyksestä. Noh, helpommin sanottu kuin tehty.

Ai miksi ylimielisyys on ihanuutta? No ihan siksi, että kyllä ylimielisen ihmisen täytyy nauttia siitä. Se tyydyttää hänen tarpeitaan. Antaa tyydyttää vaan.


0 comments »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

74 + = 84